След многобройни опити за създаване на квас стигнах до следния извод:
Квас се прави най-лесно със смес от бяло брашно и брашно от жито от сорта Лимец . Аз лично намирам Лимец в големите супермаркети.
Смесвам двата вида брашно в стъклен буркан с капачка пробита на 3 -4 места, в примерно в съотношение 1:1, добавя се вода (не чешмяна) до постигане на гъстота като за тесто за кекс (може и една идея по-рядко). Така получената смес оставяте на сравнително постоянна стайна температура и разбърквате един-два пъти на ден. След един до три дни тестото трябва да започне да шупва и увеличава обема си почти двойно - вашия квас е готов!
След като веднъж сте завъдили квас е необходимо да го ''храните'' през няколко дни с прясно брашно и вода. Ако искате да запазите така получения квас за по-дълго време може да оставите буркана в хладилник. На хладно дрождите заспиват и така не е необходимо да ги захранвате.
В хлебопекарната няма програма за хляб с квас. Времето за втасване с термофилни дрожди на маята за хляб и на кваса съществено се различава. С кваса става доста по бавно, за това използвам две програми (при моя модел хлебопекарна са 6-месене и 12-печене) с интервал между тях. Ето и рецептата: 150 - 200 грама квас 400 грама брашно 200 грама вода сол, захар, олио, (ядки и семена по желание)
Продуктите се слагат в тавичката на хлебопекарната, като последно се слагат сол, захар, олио и се внимава да не се смесят (до колкото е възможно с кваса). Включете на хляб от 1000 грама, програма МЕСЕНЕ И ВТАСВАНЕ. След приключване на програмата не пипайте хлебопекарната - оставете тестото да довтаса. Изчакайте 3 - 4 часа (Времето на изчакване зависи от околната температура, хлабопекарната и др. Най-добре е да поглеждате през прозорчето до каква степен се е надигнало тестото) след което включете на програма ПЕЧЕНЕ.
След около час квасения хляб е готов, като видимо вътрешността на хляба е по-шуплеста.