<<<<<<<ОБРАТНО  
 

 

"... В повечето коли сигнала от ламбдата е в гранците 0 - 1 V. При бедна смес е около 0.1 - 0.2 V, при богата - 0.8 - 0.9 V. Изправната сонда може да има на изхода си само такива нива, т.е. тя може да се оприличи с тригер. Не мери колко точно е нивото на сместа а само дали е повече или помалко от оптималното. Превключването от високо в ниско ниво и обратно, при изправна сонда трябва да е бързо, със стръмни фронтове. Наподобява цифрова система, а не аналогова.

 
 

При нормална работа ламбдата дава да кажем ниско ниво, и ECU-то почва да удължава времето на отваряне на инжекторите. В даден момент ламбдата се превключва и дава високо, тогава ECU-то почва да обеднява сместа и така до безкрай.

 Важно е че сондата не е точно датчик, тя е един вид химичен източник на напрежение, т.е. тя сама генерира сигнала си.

 Докато сондата е студена, тя не работи и на изхода и няма нищо. Повечето ECU-та подават постоянно "опорно" напрежение 0.45 V, така че ако се мери при свързанa сонда, докато е студена нивото е 0.45. Докато ECU-то вижда 0.45 V (своето си опорно напрежение) то работи с предварително зададени настройки и чака сондата да загрее. Също и ако диагностиката му покаже проблем. Това при по-старите коли означава например в рамките на няколко минути ламбдата да не си смени състоянието нито веднъж.

 Ако се купува сонда - по добре е да е с нагряване, и най-добре е да е 4-проводна, те са най-нечувствителни към монтажа. Сондите без подгряване имат доста по-къс живот. Принципно сондата се поврежда когато сместа е обогатена. А докато сондата е студена ECU-то по правило пуска богата смес. Сонда спокойно може да се сложи и на кола без катализатор, но ако става дума за карбураторна кола - доста е проблематично. Трябва да се осигури прецизно и постоянно регулиране на сместа, иначе сондата бързо ще сдаде. Т.е. ако ще се ползва само за индикация - не си заслужава парите.

 За мономотроника, ламбдата пряко влияе на времето за отваряне на инжекторите. Моторчето има основна задача да поддръжа оборотите на празен ход. Момента на запалване също се мени от ECU-то, но то е плод на по-сложни зависимости, не е само от ламбдата ... ".

източник на текста http://www.autodiags.com/lambda.html

 

<<<<<<<ОБРАТНО

Tyxo.bg counter